En styrpulpet är en härlig allroundbåt med många användningsområden. Precis som namnet antyder är det en båt med styrpulpet, ratt och instrumentbräda som oftast skyddas av en vindruta. Det är en relativt enkel båt som även passar dig som är nybörjare eller inte så van att köra en båt. Den är lättstyrd och smidig på sjön och kräver inga speciella kunskaper. Vanligtvis drivs den av en utombordsmotor. Det finns bra sittmöjligheter i en styrpulpet och du får lätt plats med hela familjen eller vännerna när det är dags för utflykt.

Funderar du på att köpa din första nya båt, eller byta den du redan har är styrpulpeten ett mycket bra val. Tack vare att den är lättkörd och komfortabel med breda användningsområden är det en båt som passar de allra flesta. Att investera i en båt är ju en ganska kostsam historia i ärlighetens namn, så att ta kontakt med finansly kan vara ett bra alternativ om du inte redan har finansieringen klar. Det är också viktigt att du noga tänker igenom vad du skall använda din båt till innan du väljer vilken typ av båt du skall ha.

Tre personer i en båt

Om man mest skall använda sin båt till kortare turer är en styrpulpet ett utmärkt val. Den kan med fördel användas för dagsutflykter med familjen eller vännerna. Den är mycket enkel att ta sig både i och ur så därför är den även ett lämpligt val om man är lite äldre eller har begränsad rörelseförmåga. Den passar också alldeles utmärkt för härliga badutflykter.

En utmärkt fiskebåt

Det finns också walkaroundbåtar som räknas in under kategorin styrpulpet. Den här typen av båt är då lite större och oftast finns det ett utrymme under styrpulpeten som kan användas för enklare övernattningar eller som förvaringsutrymme. Tycker man om att fiska kan denna typ av styrpulpet vara ett bra alternativ just för förvaringsmöjligheten. En annan sak att kontrollera om man vill använda båten för fiske är om det finns möjlighet för ekolod och spöhållare till exempel.

En man som fiskar

Även om styrpulpeten är en perfekt allroundbåt kan den ha sina nackdelar. Skulle det till exempel bli dåligt väder när man är ute så finns ingen möjlighet till skydd. Sittplatserna och de sociala ytorna är inte heller så stora och bekväma om det är komfort man är ute efter.

Sammanfattningsvis kan vi bara konstatera att om du söker en båt för kortare dagsutflykter med familj och vänner, tycker om vattensport eller gärna tar en fisketur med glada vänner så är en styrpulpet ett riktigt bra val. När våren kommer och det är dags för sjösättning får alla båtälskare nytt liv och vårkänslorna svallar. Har man aldrig varit med om sjösättning förr kan vi rekommendera att titta på när båtar sjösätts i Årstaviken, det är ett riktigt vårtecken om något. Även om man inte redan är en båtfantast så kanske man blir det.

maj 5, 2018

hamilton