Så, om man har givit sig ut i skärgården på semester med sin segelbåt – vad gör man när kvällen kommer och det är dags att sluta segla? För visst kommer alltid den stunden efter en lång dag ute till sjöss, när man blir sugen på att laga middag och njuta av varandras sällskap med ett glas gott vin. Och för att kunna göra det måste man förstås lägga till på något vis, och för att göra det brukar man tala om två olika möjligheter. Antingen lägger man sig i en hamn av något slag, eller så ligger man på svaj.

Att ligga på svaj är en slangterm för att kasta ankare och inte lägga sig i en hamn, och syftar till att båten då cirkulerar kring ankaret via den roterande kättingen. Det här kan vara oerhört rogivande och härligt, men var försiktig så att du inte ligger på en trafikerad plats.

Den andra varianten är som sagt att lägga till i en hamn av något slag, och det kan både vara en riktig hamn med bryggor och hamnplatser, och det kan även vara en så kallad naturhamn. Du väljer själv vad som passar dig!

juli 16, 2017

hamilton