De två största grupperingarna av båtar som finns är förstås segelbåtar och motorbåtar, och i den här artikeln ska vi fokusera på just motorbåtar. Även om motorbåten inte har funnit tillnärmelsevis lika länge som segelbåten (av den enkla anledningen att motorn inte funnits så väldigt länge) så har alla du känner förmodligen någon form av relation till den. Nästan alla har varit ombord på eller färdats med någon form av motorbåt, även om de inte riktigt reflekterat över det vid tillfället. För vad är en färja eller en finlandsbåt om inte just en motorbåt? Jo, självklart kommer motorbåtar i många olika utföranden, och den givna definitionen är att en motorbåt är en vattenfarkost som drivs framåt med hjälp av en motor. Motorn i fråga kan vara en inombordare eller en utombordare – det spelar ingen som helst roll för definitionen av båten som motorbåt.

De flesta av oss känner också till begreppet yacht, och även om yachter delas in i både segelyachter och motoryachter så tänker nog de flesta av oss på en stor och lyxig motorbåt när de här begreppet. Det finns lite olika definitioner på vad som får och bör kallas för en yacht, men runt omkring en storlek på 100 fot hos en fritidsbåt (alltså en båt med syfte att användas för privat bruk, snarare än kommersiellt bruk) så brukar man säga att det är en yacht man pratar om.

Yachter är rent generellt förknippade med oerhörd lyx och extravagans, och även om så förstås inte behöver vara fallet (det är ju egentligen bara själva storleken som resulterar i definierandet av en båt som en yacht) så är det vanligaste att prislappen på en yacht är allt annat än låg.

juni 27, 2017

hamilton