Alla har vi någon form av relation till båtar. Kanske har vi växt upp med att segla eller åka motorbåt, kanske har vi åkt färja till landet eller kanske har vi bara suttit många och långa timmar i vårt rum och tittat ut över havet genom fönstret. Ja, de personliga anknytningar vi människor kan ha till båtar är många, och för många av oss har dessa farkoster en alldeles speciell plats i hjärtat.

Människan har seglat över haven sedan urminnes tider, och faktum är att världen inte skulle se ut i närheten av så som den ser ut idag om det inte vore för båtarna. Med hjälp av dem har vi upptäckt olika delar av världen, och inte bara upptäckt dem – vi har utvandrat till dem och befolkad dem med båtarnas hjälp. Och när vi väl varit bosatta på olika öar och kontinenter – hur har vi då kunnat frakta varor emellan oss? Ja, med båtar, förstås! Med hjälp av intrikata handelssystem har vi lagt upp rutter där fartyg har färdats mellan Asien, Afrika, Europa, Australien och Amerika (och många andra platser däremellan förstås!) med alla tänkbara varor, och trots att detta har pågått i tusentals år är det fortfarande det primära sättet att frakta varor på idag.

Idag ser förflyttandet av gods förstås annorlunda ut om man talar om detaljerna. Istället för stora segelfartyg är det nu enorma motordrivna lastfartyg som rymmer container på container – ja, de rymmer sådana enorma mängder varor och gods att man förmodligen inte skulle kunnat föreställa sig något liknande för några hundra år sedan. Men principen är exakt densamma – från avlägsna delar av världen fraktar dessa enorma fartyg varor som är billigare att producera där (eller som helt enkelt endast går att producera där), och sedan kan vi enkelt och smidigt köpa dem här hemma i en butik eller på internet.

Och visst är det inte heller bara så att vi tar emot varor – vi exporterar självklart också stora mängder gods ut i världen från Sverige, och mycket av denna export sker just med hjälp av båtar. Nuförtiden sker även stora mängder av export och import via lastbil, och det är ju ett förhållandevis modernt fraktsätt, men trots att det blir allt vanligare går det faktiskt knappast att jämföra det med mängderna gods som fraktas sjövägen.

Kort sagt kan man helt utan att överdriva konstatera att världen ser ut som den gör idag mycket tack vare båtar. Utan dem skulle väldigt mycket av den utveckling vi fått ta del av inte kunnat ske, och vi skulle garanterat leva i ett mycket enklare och mindre modernt samhälle. Så nästa gång du tittar ut över havet ur ditt rum, och får syn på en båt – kom ihåg att vara tacksam!

april 12, 2017

hamilton