Den som tror att båtlivet skulle passa dem, men som aldrig har ägt en båt förut, har mycket att vinna på att köpa en begagnad båt som sin första båt, för att prova på hur det är att vara båtägare utan att behöva lägga ut så mycket pengar.

Det finns nämligen ett överflöd av begagnade båtar på marknaden, vilket betyder att man kan köpa sig en motorbåt eller segelbåt för en spottstyver – så länge man är villig att köpa någon av de äldre modellerna från 1970- och 1980-talet. Som exempel kan ges den populära segelbåtsmodellen Maxi 77, som man kan köpa begagnad för runt 30 000 kronor. Det enda man måste ha i åtanke när man köper en liknande båt är att man sannolikt kommer att ha mycket svårt att sälja båten vidare.

Ytterligare en sak att tänka på är vilken tid på året som det är bäst att köpa båt. Rent prismässigt är hösten den bästa årstiden, eftersom man då har möjlighet att göra riktiga fynd. Detta tack vare att båtägare som tröttnat på sina båtar vill bli av med dem innan vinterförvaringen, och därför kan vara villiga att acceptera ett lägre pris än de tänkt sig. Vill man ha ett stort utbud att välja bland är det dock våren man ska satsa på.

Om du efter att ha ägt en äldre, begagnad båt en period känner att du vill investera i en mer modern båt av nyare modell ska du gå in på Sambla. Där kan du nämligen ta ett båtlån och jämföra olika lånevillkor, så att du vet att du får de bästa ekonomiska förutsättningarna när du ska låna pengar.

december 27, 2017

hamilton