Det finns flera olika typer av båtar i världen idag, men den allra vanligaste är fortfarande segelbåten. Nuförtiden är i stort sett alla segelbåtar även utrustade med motorer – vanligtvis både en så kallad inombordare och en utombordare – men så länge de har en mast med möjlighet att hissa segel på klassas de fortfarande som segelbåtar. Det finns också något av ett mellanting mellan segelbåten och motorbåten som kallas motorseglare, men de är inte särskilt vanliga och präglas av att den primära drivkraften som används för att föra farkosten framåt är motorn.

Så, om segelbåten är den vanligaste typen av båt – vad finns det då för olika typer av segelbåtar? Ja, det finns förstås flera olika klassificeringar av så stor grupp farkoster, och en av de mest kända är fartyget. Så – vad är definitionen av ett fartyg? Ja, de exakta parametrarna för vad som bör eller skall kallas för ett fartyg varierar från land till land, och i många områden finns det faktiskt inte ens någon tydlig definition av detta. Det alla klassificeringar har gemensamt är dock att ett fartyg är en stor båt – det är därifrån själva definitionen kommer över huvud taget: ett fartyg är större än en båt.

När det kommer till fartyg finns det förstås både motorbåtar och segelbåtar, men de flesta av oss tänker nog på en stor segelbåt när de hör termen fartyg uttalas. Det finns en stor mängd fartyg runt om i världen, men eftersom definitionerna av vad som får och bör kallas för fartyg är så pass svävande är det omöjligt att slå fast exakt hur många som finns där ute.

Att segla på ett fartyg kan vara en otrolig upplevelse, och även om du inte är professionell sjöman eller har för avsikt att bli det, finns det många möjligheter att åka med på våra stora segelfartyg. Många av dem arrangerar seglingar för nybörjare, och flera stycken går att chartra för fester och andra tillställningar. Så nästa gång det är dags att fira något, eller planera semestern – ta dig en titt på vilka segelfartyg som finns tillgängliga och vad de kan erbjuda för upplevelser för just dig. Ett äventyr på sjön kan enkelt bli ett minne för livet – och vem vet – kanske kommer det väcka lusten hos dig att skaffa en alldeles egen båt en dag!

maj 11, 2017

hamilton