När det gäller att frakta skrymmande varor kors och tvärs över jorden är båtarna oslagbara. Varje dag transporteras miljontals ton varor mellan olika hamnar i världen. De flesta av dem fraktas på otroligt stora båtar. I det här inlägget ska vi titta närmare på de största båtarna som någonsin byggts.

Det kräver kraft att driva en båt, precis som det kräver kraft att driva en bil. Energi mäts i joule. En joule kan definieras som den rörelseenergi ett föremål som väger 1 kg har när det rör sig i ungefär kvadraten av 2 meter per sekund. Du kanske förstår det där, bra för dig. Oavsett vilket så säger det sig självt att du vill få ut så mycket som möjligt av bensinen du tankar din bil med. Du vill helt enkelt kunna röra dig så långt det går och samtidigt förbruka så lite bränsle du kan. Med en chiptrim för dieselmotorer kommer du en bra bit på vägen.

5. Esso Atlantic

Oljetankern Esso Atlantic hamnar på femte plats över tidernas största båtar och inleder därför denna lista. Skeppet var 406 meter långt och dödvikten låt på 516 891 ton. Det seglar inte längre på haven utan såldes 2002 till ett varv i Pakistan som skrotade skeppet. En faktoid som är värd att notera är att Exxon använde skeppet delvis för klimatforskning då de lät det mäta halterna av koldioxid i luften.

4. Batillus

Denna supertanker byggdes 1976 och var 414 meter lång och en tomvikt på ungefär 554 000 ton. Skeppet är sedan länge skrotat och det gjorde sin sista seglats år 1985. Den totala fraktkapaciteten låg på 677 300 kubikmeter.

3. Pierre Guillaumat

Listans tredje skepp håller sin position på rankingen över historiens största båtar ännu, 30 år efter att det skrotades. Dödvikten låg på mer än 550 000 ton och längden av på imponerande 414 meter. Skeppet fick namn efter Frankrikes utbildningsminister med samma namn. Dess storlek gjorde att det endast kunde lägga till vid ett fåtal hamnar runtom i världen, och det kunde inte färdas genom exempelvis Panama- eller Suez-kanalerna.

2. Seawise Giant

En supertanker som var känd under många olika namn (Mont, Happy Giant, Jahre Viking och Seawise Giant). Skeppet byggdes 1979 och avsattes för demolering år 2009 men var länge världens största båt. 458 meter lång och 69 meter bred.

1. Prelude FLNG

Prelude är den största båten som någonsin byggts. Skeppet är hela 488 meter långt (vilket är längre än Empire State Building är högt) och 74 meter brett. Frågan är egentligen om det ens är rättvist att klassa Prelude som en båt. Tekniskt sett kategoriseras det här bygget som en plattform. Dess arbetsuppgift består i att producera naturgas utanför Australiens kust. Prelude kan översättas till “förspel”, vilket får oss att fundera över vad som kommer efter den här enorma båten?

november 30, 2019

hamilton