De flesta kan nog hålla med om att det är något visst med att befinna sig på sjön. Många känner nog också igen bilden av en segelbåt i fjärran på ett blått och öppet hav. Lägger man till en fantastisk solnedgång kommer man riktigt nära idyllen. Dessa inre bilder förflyttar kanske oss alla till våra individuella semesterparadis. För båtälskare finns det ingen bättre årstid än sommaren, när man får ge sig ut med motorbåten. Om denna tillika drivs av en Hyundai marinmotor är kanske båtdrömmen komplett.

Meditation

Att befinna sig på eller i närheten av havet är dessutom riktigt välgörande om man får tro en del forskare. Vatten i alla dess former har nämligen en lugnande inverkan på både hjärna och stressnivåer. Havets speglingar och dess ljudbild har en meditativ inverkan på kropp och sinne, vilket utvecklar själva hjärnan. Det är med andra ord inte bara härligt att vara på sjön utan det är också en positiv kraft för kropp och själ.

Båtdrömmar

Drömmen om havet förknippas ofta med tanken på den perfekta båten. Hur denna båt ser ut och vad den primärt ska användas till kan naturligtvis se olika ut. För många är dock drömmen om att bo på en husbåt någon gång i sitt liv den ultimata upplevelsen. Frihetskänslan som denna boendeform erbjuder är svårslagen. Det går faktiskt att bo nära stadspulsen om man önskar, men när sandstranden och andra vyer lockar kan man helt enkelt lätta ankar och sätta segel.

Frihet

Bilden av båten som symbol för frihet är något som har fascinerat människan i årtusenden. Med vinden i seglet kan vi förflytta oss till andra sidan stranden, till en annan ö eller rentav till en ny kontinent. Båten som metafor för frihetslängtan är inte svår att förstå. Det som omger båten är nämligen för det mesta lugna vatten, solsken, fåglar och milda vindar. Detta är dock en sanning med modifikation. Samtidigt som båten i sig lockar med alla sina semsterattribut är den också utsatt i förhållande till elementen när det gäller väder och vind. Vattnet kan vara temperamentsfullt och förhållandena kan snabbt förändras.

Kanske är det också ombytligheten som lockar och gör många av oss till hängivna båtägare. Båtar finns ju i oändligt många versioner. Det är inte alla som uppskattar att lapa sol i ekan på den lugna lilla skogstjärnen, utan här är det farten som gäller i motorbåten någonstans i skärgården.

september 24, 2018

hamilton