Giggen är en elegant roddbåt som från början användes av större båtar och var avsedda för fartygets kapten och andra befäl. Med den förflyttade giggarna sig mellan båtar ute på havs om så behövdes. Det förenklade helt enkelt kommunikationen. I giggen går det att sitta flera personer, en och en i rad, eller i par. Gigg används numer också i tävlingssammanhang och kallas då för inriggare. På en sådan är årorna längre än vanligt för att farten ska kunna ökas. Då besår besättningen vanligtvis av fyra personer plus styrman, eller åtta personer plus styrman.
Att det tävlas med giggar år inte svårt att förstå. Båten är långsmal, smäcker och går därmed mycket snabbt på sjön. Med åtta roddare och en styrman kan det gå många knop och farten blir väldigt hög. I en gigg behövs inte mycket inredning, eftersom det är en liten bruksbåt. Det är inte alls som det kan vara med en större båt, där du behöver exempelvis kuddar att sitta på och där en dynlåda skyddar mot väta . I en gigg är det enklast att sitta direkt på bänken eftersom det är det stadigaste sättet och ger bäst grepp om årorna när du ror.
Giggen är dock ingen båt som klarar hård sjö. På grund av den smala formen kan den tippa om det är starka sidovågor. Så det är alltså ingen båt man ger sig ut med på öppet hav. Det är för tävling och kortare nöjesturer inomskärs och på sjöar som den är perfekt. Att åka gigg ger en liknande känsla som den när du paddlar kanot. Du glider tyst fram och är nära vattenytan.
Giggen internationellt och i Sverige
Giggen har brukats hela värden över i århundraden. Militären i USA har utvecklat giggar i olika modeller. Båtarna är då inte längre tillverkade i trä som i ursprungsmodellerna. De är gjorda i stål och vanligtvis målade i vitt och grått. Storleken varierar på hur stort manskap som ska rymmas i båten, men de kan vara över 15 meter långa. Lite rolig fakta i sammanhanget är att termen gigg ofta används i science fiction-filmer för att beskriva små, snabbt accelererande farkoster.
Roddtävlingar är inte en jättestor sport i Sverige, men har ett stadigt antal utövare och en hängiven skara fans. Flera universitet har roddklubbar och bland annat Chalmers och KTH brukar tävla mot varandra. Rodd är även en OS-gren, så globalt sett är den en väletablerad sport som många följer.
I Norden går ett antal roddtävlingar av stapeln varje år. I Norge och Danmark tävlas det på flera orter under högsäsongen. I Sverige är det tävlingar både i Helsingborg och Leksand samt många orter däremellan. Det kommer då roddare från Danmark på besök och även från andra länder, inte bara från de nordiska. Deltagare från USA, Belgien, Holland och Tyskland kommer med sina giggar och andra tävlingsbåtar till Sverige. Särskilt de från Mellaneuropa brukar vara mycket imponerade av våra tävlingsomgivningar och Sveriges orörda natur. Det är många av deltagarna som tar chansen och ger sig iväg på egna turer efter tävling, för att njuta av skärgården.