Är du en av de där frihetsälskarna som drömmer om att mönstra på ett fartyg och segla jorden runt? Eller kanske har du byggt din egna flotte, en flott sådan naturligtvis med husvagnschassi och motor? Det ena bygget mer fantasifullt än det andra. Men har du funderat över det där med båtbyggarkonsten? Det är kanske inte alla som har tänkt på det men man kan bygga sina egna båtar och det är många som gör det. Hrafn i Storsjön är ett exempel på intressant båtbyggarkonst. Den båten har byggts i klassisk vikingastil och har blivit världsberömd för sin autentiska stil. En av de vackraste syner man kan se är när Hrafn kommer glidande på Storsjön samtidigt som Arlnjotspelen framförs på Arlnjotlägden på Frösön. En mäktig syn med fjällvärlden i bakgrunden.

Båtbyggarskolor och båtar i miljöavfall

För den som har ett verkligt intresse av båtbyggarkonst finns det några båtbyggarskolor i Sverige och den mest kända utbildningen är Skeppsholmens folkhögskola i Stockholm. Sverige är en båtnation och har varit det under lång tid och man får väl anta att det är vikingablodet som gör sig påmint. Vi är även bra på rederiverksamhet och för att vara ett land med förhållandevis få innevånare, är båtintresset stort över hela landet. När man börjar luska i detta med båtlivet och svenskarna inser man att vikingatakterna håller i sig. En sak är klar, båtarna måste inte vara av trä eller traditionellt material. Genom ett innovativt projekt i Afrika har man tagit till vara på avfall i plast som man hittat i haven och använt plasten till att bygga båtar. Man förvånas över att människor skräpar ner så kopiöst men blir också tacksam över alla innovationer som förvandlar negativt till positivt.

Back to basic

Kanske ditt båtbyggarintresse kan komma till användning i ditt yrkesliv. Snickarna på Svenskelitbygg.se välkomnar alltid spontanansökningar står det på deras webbsida. Troligtvis uppskattar de ansökningar från driftiga och snickarkunniga personer med båtbyggarerfarenhet. Båtbyggandet måste vara en av de mest fantastiska fackkunskaper man kan tillägna sig. Det gamla båtbyggarhantverket är en ädel konst. Klarar man att böja virket för att få till den rätta formen på en eka, är man säkert attraktiv på arbetsmarknaden inom snickargebitet. Även det här med att bygga av skräp som exempelvis plast kan säkert bli ett framtidsyrke. Speciellt om man kommer på nya innovativa sätt att ta itu med all världens sopberg. Vi går en intressant värld till mötes och idag står vi inför ett paradigmskifte. Båtbyggandet får symbolisera den framtid vi alla hoppas på med rent vatten, ren luft och mindre stress. En tid av back to basic och ett sunt tankesätt gällande miljö.

december 15, 2017

hamilton